Wraz z nadejściem zimy i spadkiem temperatury na straganach znów pojawia się gorący napój: grzane wino. Aby ten sezon był jeszcze bardziej świąteczny, Mama proponuje (oprócz naszych świątecznych zestawów) odkryj przepisy na grzane wino z CBD. Aby poznać jeszcze bardziej relaksujące wersje tradycyjnego grzanego wina, czytaj dalej.
Tradycyjny przepis na grzane wino z CBD
Na początek proponuję zapoznać się z tradycyjną recepturą grzanego wina, do którego można dodać CBD, aby połączyć kojące i relaksujące działanie tych dwóch składników.
Składniki/materiały
Oto, czego potrzebujesz, aby przygotować ten przepis dla 2 osób:
● 1 butelka wina (czerwonego lub białego);
● 1 pomarańcza sezonowa (najlepiej ekologiczna);
● 1 laska cynamonu;
● 3 łyżki stołowe brązowego cukru;
● ½ laski wanilii;
● od 2 do 3 gramów CBD;
● blacha do pieczenia i folia aluminiowa.
Przygotowanie
- rozgrzej piekarnik do 150°;
- wlej wino do rondla;
- Pokrój pomarańczę na plasterki i wrzuć je do garnka.
- przekrój laskę cynamonu na pół (nad rondlem), a następnie dodaj ją do mieszanki;
- przetnij laskę wanilii (w pionie) i wrzuć ją do rondla;
- dodaj brązowy cukier;
- gotować przez 15 minut;
- Gdy piekarnik będzie już rozgrzany, włóż do niego kwiaty CBD na kawałku folii aluminiowej i szybko podgrzej (pamiętaj, aby zawinąć końce folii aluminiowej);
- Po wykonaniu tej czynności dodaj kwiaty CBD do rondla, przykryj go i gotuj na małym ogniu przez kolejne 15 minut.
Teraz wystarczy tylko przecedzić mieszankę i podać ją w wybranych przez siebie szklankach.
Mała rada : nie pozostawiaj kwiatów CBD zbyt długo w piekarniku, ponieważ kannabidiol ma tendencję do szybkiego odparowywania.
Modny przepis na grzane wino z CBD
Jeśli chcesz spróbować modnego grzanego wina, proponuję Ci przepis na grzane wino aromatyzowane CBD.
Składniki/sprzęt (dla 2–4 osób)
● 1 butelka wina (czerwonego lub białego);
● od 20 g do 28 g Twojej ulubionej odmiany CBD;
● sitko (do zaparzania);
● sitko i kawałek materiału (rajstopy lub inne) do filtrowania;
● blacha do pieczenia i folia aluminiowa.
Przygotowanie:
- Należy zdekarboksylować CBD. W tym celu rozdrobnij CBD na małe kawałki i umieść je w folii aluminiowej.
- Umieść kwiaty zawinięte w papier na blasze do pieczenia. Podgrzewaj w temperaturze 110°C przez 40 minut do 1 godziny (tyle czasu potrzeba do dekarboksylacji).
- wyjmij je z piekarnika i rozłóż zawartość na folii aluminiowej (aby zapobiec pleśnieniu). Rozdrobnij kwiaty (najlepiej za pomocą młynka, im bardziej rozdrobnione, tym lepiej);
- Weź gazę lub rajstopy i włóż do nich CBD, tworząc woreczek. Zwiąż go i zawiąż supeł.
- Włóż tak utworzoną torebkę do wybranej butelki wina. Musi ona całkowicie zmieścić się w butelce przed ponownym założeniem korka.
- Pozostaw na cały dzień do zaparzenia (aby uzyskać lepszy efekt, od czasu do czasu potrząśnij butelką).
Przed degustacją wyjmij woreczek, wyciskając go jak najdokładniej. Możesz podgrzać naparowane wino lub pić je na zimno (można je schłodzić przez 4 do 7 godzin).
Dodatkowy przepis od Mamy
Nie przepadasz za winem? A może chcesz spróbować czegoś innego? Mama proponuje przepis na gorący sok jabłkowy z CBD: idealny przepis na rozgrzanie się w tym sezonie.
Składniki/sprzęt (dla 3–5 osób)
● ½ litra soku jabłkowego;
● 100 g niesolonego masła (możesz wybrać olej kokosowy, aby uzyskać wersję wegańską);
● 75 g cukru trzcinowego;
● 1 i pół łyżeczki mielonego cynamonu;
● 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej;
● ¼ łyżeczki mielonych goździków;
● ⅛ łyżeczki soli;
● laska cynamonu (opcjonalnie);
● 3 do 5 gramów kwiatów CBD;
● 1 litr wody;
● rum (tyle, ile chcesz, ale polecam 30 cl);
● 1 słoik;
● 1 gazik lub 1 miękka ściereczka;
● 1 sitko;
● 1 drewniana łyżka.
Przygotowanie
- włóż zioła do piekarnika na 20 minut w temperaturze 90°C;
- zagotuj 1 litr wody w rondlu i dodaj świeże masło. Doprowadź mieszaninę do wrzenia;
- Dodaj zmielone CBD, a następnie pozostaw na małym ogniu, regularnie mieszając. Uważaj, aby nie podgrzać mieszanki zbyt mocno.
- Po upływie pół godziny/45 minut zdejmij mieszankę z ognia i odcedź ją do miski (najlepiej przez chińskie sitko).
- Wstaw miskę do lodówki, aby masło ostygło, aż wypłynie na powierzchnię. Po 4-5 godzinach wyjmij masło i umieść je w gazie, aby wchłonąć pozostałą wodę.
- Zagotuj sok jabłkowy na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i dodaj masło oraz wszystkie pozostałe składniki (goździki, gałkę muszkatołową... z wyjątkiem rumu).
- gotować na małym ogniu, aż masło i pozostałe składniki się roztopią.
Teraz wystarczy tylko zdjąć rondel z ognia i dodać rum według własnego uznania. Następnie można podawać w miseczkach lub filiżankach. Oczywiście można zmieniać ilości według własnych upodobań. Jeśli nie masz doświadczenia w spożywaniu CBD, wybierz produkty o niewielkiej mocy. Oczywiście zawsze przestrzegaj zalecanych dawek.
Możesz odwiedzić sklep Mama, aby wybrać smak, który chcesz dodać do tych przepisów. Odkryj również niespodziankowy przepis świąteczny Mamy na przygotowanie pysznych ciasteczek.